Η φετινή σεζόν φτάνει στο τέλος της και πλέον έχουμε μπει στην πιο κρίσιμη στιγμή της. Εδώ που ο κάθε βαθμός και η κάθε γκέλα παίζει μεγάλο ρόλο. Σ’ ένα σημείο που μετράνε τα πάντα.

Κοιτάζοντας το βαθμολογικό πίνακα, η Liverpool είναι στην πρώτη θέση μετά από 27 αγωνιστικές στο πρωτάθλημα. Από πίσω της η Manchester City, η περσινή πρωταθλήτρια Αγγλίας, η οποία επιδιώκει το repeat. Η μόνη που μπορεί να της χαλάσει τα σχέδια είναι η Liverpool. Η μόνη που μπορεί να την αμφισβητήσει είναι η αρμάδα του Klopp. Όπως και πέρυσι σε άλλο θεσμό, όταν με 2/2 οι reds κατέστρεψαν το μεγαλύτερο όνειρο του Pep.

Τα παλιά πέρασαν, δεν έχουν σημασία, όπως σημασία δεν έχει και τι έκανε η ομάδα μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα. Σ’ έναν Μαραθώνιο όσο καλά και να τα πας στην αρχή, δεν έχει καμία σημασία. Τα τελευταία χιλιόμετρα κάνουν τη διαφορά. Εκεί που πρέπει να παλέψεις κόντρα στην κούραση (πνευματική, σωματική), την πίεση και το βάρος που σε καταβάλει. Η Liverpool έτρεξε σωστά στο μεγαλύτερο μέρος της Premier League, όμως στο πιο κρίσιμο σημείο της σεζόν δείχνει να χωλαίνει επικίνδυνα.

Η ομάδα εδώ και αρκετό διάστημα (από το πρώτο ματς του 2019) δείχνει να περνάει παρατεταμένο ντεφορμάρισμα και δείχνει να στερείται από ιδέες και λύσεις. Το ποδόσφαιρό της έχει γίνει προβλέψιμο επιθετικά, ενώ αμυντικά ορισμένες φορές είναι ασύνδετη και ανοργάνωτη. Όλο αυτό έχει ορισμένες εξηγήσεις, με τον Jürgen Klopp να καλείται να βρει άμεσα λύσεις.

Οι παίκτες της Liverpool προβληματισμένοι στον αγώνα με τη West Ham
Οι παίκτες της Liverpool προβληματισμένοι στον αγώνα με τη West Ham

Η αγωνιστική «κοιλιά» δεν είναι απαγορευτική, συμβαίνει αλλά…

Η αλλαγή της εικόνας της ομάδας μετά από ένα δαιμονισμένο κι άκρως πετυχημένο Δεκέμβριο είναι δεδομένη. Η Liverpool κατάφερε από τον Ιανουάριο έως το Φλεβάρη να σπαταλήσει όποια ευκαιρία της έδωσε η Manchester City προκειμένου να ανοίξει τη διαφορά περισσότερο.

Η Liverpool αντί να αυξήσει τη διαφορά, επέτρεψε στους «citizens» να την ψαλιδίσουν και να μπουν για τα καλά στο παιχνίδι του τίτλου. Το +1 δίνει στους reds την πρώτη θέση αλλά δεν τους εξασφαλίζει απολύτως τίποτα. Μια γκέλα (ακόμα και ισοπαλία) σε συνδυασμό με νίκη των «citizens» σημαίνει ότι χάνεται η πρωτιά. Κι εκεί πάμε σε άλλες αναλύσεις που καλό θα είναι να μην μπούμε στη διαδικασία να κάνουμε.

Η ομάδα του Klopp όλο αυτόν τον καιρό τόσο με τους τραυματισμούς όσο και με διάφορα άλλα γεγονότα δεν μπόρεσε να βρει τη φόρμα της και αυτό της έχει στοιχίσει. Σε κάθε ματς οι αντίπαλοι ξέρουν τον τρόπο που θα μας σταματήσουν κι άπαξ και μπλοκαριστούμε, τότε ο αγώνας για τις αντίπαλες άμυνες βγαίνει ξεκούραστα.

Ο Klopp δείχνει να μην έχει τον παίκτη συνδετικό κρίκο επίθεσης και κέντρου που θα αλλάξει το ματς αλλά ούτε και τον φορ που θα μπει στα τελευταία 20-25 λεπτά και θα δώσει 10 βαθμούς με τα γκολ του. Γενικά υπάρχει μια νωθρότητα, μια νωχελικότητα και μια έλλειψη πάθους, η οποία οφείλεται σ’ ένα βαθμό και στην πίεση του «πρέπει να πάρω επιτέλους πρωτάθλημα».

Η πίεση όμως δεν αποτελεί την παραμικρή δικαιολογία, είναι μέσα στο παιχνίδι κι αυτή. Χωρίς πίεση δεν μπορείς να πορευθείς στη ζωή σου. Ακόμα κι εμείς που δεν κάνουμε πρωταθλητισμό, στη δουλειά μας έχουμε πίεση. Η ομάδα οφείλει να φορμαριστεί και να παίξει το ποδόσφαιρο που μπορεί, προκειμένου να κρατηθεί στην κορυφή έως το τέλος.

Jurgen Klopp και James Milner
Jurgen Klopp και James Milner

Εδώ που φτάσαμε έχουμε δύο επιλογές

Η Liverpool έφτασε να είναι πρώτη έχοντας ακόμα 11 παιχνίδια μπροστά της. Αποδεκατισμένη (Lovren, Gomez, Ox έξω για μεγάλα διαστήματα), λαβωμένη ψυχολογικά (το +7 έγινε +1), οφείλει να αποδείξει ότι μπορεί να το πάει μέχρι τέλους αν φυσικά το θέλει.

Ξέρετε τα λόγια από την πράξη, απέχουν χιλιόμετρα. Μπορεί οι παίκτες να το φωνάζουν ότι το θέλουν, το θέμα είναι να δείξουν ότι μπορούν να το πάρουν. Όντας στο +1 δεν έχει τελειώσει τίποτα, ίσα-ίσα οι reds έχουν το μαχαίρι, έχουν και την πίτα. Αυτοί αποφασίζουν πως θα τη μοιράσουν.

Η ομάδα οφείλει να δείξει ότι μπορεί να το πάει μέχρι τέλους. Οφείλει να φορμαριστεί, να αποβάλει την πίεση και να ξεπεράσει τα όποια προβλήματα υπάρχουν. Η Liverpool άτρωτη δεν είναι, προβλήματα έχει αλλά μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα, απ’ αυτήν εξαρτάται. Είναι κρίμα να σαστίσουμε, να αφήσουμε τα προβλήματα και την πίεση να μας καταβάλουν και να χαθούμε και πάλι στη μέση της διαδρομής που οδηγεί στην κορυφή.

Προσωπικά πιστεύω στην ομάδα, πιστεύω στον Klopp και θεωρώ ότι θα αντιδράσουμε και στο τέλος θα βγούμε νικητές. Όσο για την Manchester City και για το αν θα κάνει πιθανές γκέλες; Απλά δεν με νοιάζει και το σας το λέω αυτό γιατί κοιτάζω την ομάδα μας κι όχι τους άλλους. Είπαμε, εμείς έχουμε τις τύχες στα χέρια μας, όχι αυτοί. Οπότε κάνουμε τη δουλειά μας, χωρίς να τους κοιτάζουμε!